Χρέος, χρεολύσια και άλλα νούμερα

“Το χρέος είναι ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ (και «άρα» διαγραμμένο)!” επειδή ο ελληνικός λαός “πλήρωσε μόνο την τελευταία 20ετία σε τόκους κοντά στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ”

Οι δύο προτάσεις είναι αντιγραφή από το συνταρακτικό άρθρο του κ. Μπογιόπουλου. Συνταρακτικό όχι λόγω ποιότητας ή έρευνας ή έστω πρωτοτυπίας απόψεων αλλά επειδή καταδεικνύει τις βασικές αιτίες των προβλημάτων τις χώρας μας. Δημοσιογραφικά, βρίσκω το άρθρο αισχρά ανήθικο διότι έχει γραφτεί με πρόθεση να εξαπατήσει. Και μάλιστα προσπαθεί να εξαπατήσει παραθέτοντας στοιχεία (τα μισά φυσικά, εξ’ ου και η εξαπάτηση).

Χρεολύσια

Στους πίνακες και στις παραγράφους που τους αναλύουν αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το “1 τρις” (που είναι 0.7 τρις) είναι τόκοι και χρεολύσια που καταβληθήκαν σε δανειστές την τελευταία 20ετία. Στο συμπέρασμα του όμως ξεχνάει την λέξη χρεολύσια και μιλάει μόνο για τόκους. Τι είναι όμως το χρεολύσιο? Χρεολύσιο είναι το ποσό που δίδεται ως αποπληρωμή του κεφαλαίου ενός δανείου. (Εάν πάρω ένα δάνειο 100€ με 5% τόκο και το επιστρέψω εντός ενός έτους, θα δώσω 105€ από τα οποία τα 100€ είναι χρεολύσιο και τα 5€ τόκοι).

Τώρα ας υποθέσουμε ότι είμαι έχω μία επιχείρηση και θέλω ένα δάνειο 1 Εκ. Ευρώ. Παίρνω το δάνειο με τόκο 3% για 10 χρόνια. Αγοράζω νέα μηχανήματα (επένδυση), και ως αποτέλεσμα βλέπω τα έσοδα μου να αυξάνονται, από τα αυξημένα έσοδα θα πρέπει να αποταμιεύσω για να αποπληρώσω το δάνειο (συνολικό ύψος ~ 1.34 Εκ Ευρώ) – Μπορεί να η διαφορά στα έσοδα να φτάνει για την αποπληρωμή ή όχι, σε κάθε περίπτωση αποφασίζω, αντί να αποπληρώσω το δάνειο να επενδύσω τα επιπλέον έσοδα είτε σε μηχανήματα είτε σε έμψυχο δυναμικό (αυξήσεις/προσλήψεις) και όταν έρθει η ώρα να αποπληρώσω το δάνειο να πάρω ένα νέο δάνειο το ύψος του οποίου εξαρτάτε από τι ποσό έχω ήδη αποπληρώσει. Ας υποθέσουμε ότι έχω αποπληρώσει μόνο τους τόκους και παίρνω ξανά ένα δάνειο 1 Εκ Ευρώ για να αποπληρώσω το κεφάλαιο. Ας πούμε ότι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 6 φορές θα έχω δώσει συνολικά 5 Εκ σε χρεολύσια, 1.8 Εκ σε τόκους και θα έχω ακόμα χρέος 1 Εκ. και όλα αυτά για αρχικό κεφάλαιο 1Εκ ευρώ. Με εξαπάτησε το σύστημα?

Μήπως πρέπει να δούμε καλύτερα τα νούμερα? Πόσα λεφτά δανείστηκα συνολικά? 6 Εκ. μείον τα χρεολύσια (5Εκ) έχουμε το 1Εκ που χρωστάμε – Ναι αλλά δώσαμε και σχεδόν 2 εκ τόκους. Φυσικά και δώσαμε 2 εκ τόκους, αυτό είναι το κόστος του δανείου, του να έχεις 1εκ για 60 χρόνια.

Φυσικά, εάν δεν αποπλήρωνα τους τόκους από τα έσοδα τα νούμερα θα ήταν λίγο μεγαλύτερα, αλλά μόνο και μόνο επειδή θα ήθελα να έχω περισσότερα λεφτά διαθέσιμα νωρίτερα.

Άλλα νούμερα

Ο κ. Μπογιόπουλος, φυσικά δεν αναφέρει τίποτα από όλα αυτά γιατί ο στόχος του είναι να εξαπατήσει και να δώσει ατάκες στους ομοϊδεάτες του. Δεν αναφέρει καν το αρχικό κεφάλαιο των δανείων. Δεν αναφέρει καν τα ποσά που πήραμε, μόνο αυτά που δώσαμε. Και αν αναρωτιέστε “μα καλά, πόσα μπορεί να πήραμε?” σκεφτείτε ότι μόνο στο διάστημα 2010-2015 πήραμε 0.3 Τρις.

Εντάξυ, τα πήραμε, αλλά τα έφαγαν οι πολιτικοί

Στην δημοκρατία, ευθύνη για τους πολιτικούς έχουν οι ψηφοφόροι τους. Και στα χρόνια πριν την κρίση όλες οι κυβερνήσεις (με εξαίρεση του κ. Μητσοτάκη) επανεκλεγόταν – που σημαίνει ότι η πλειοψηφία του λαού συμφωνούσε με το έργο τους.

Τα αίτια της κρίσης

Δείτε το άρθρο του Μπογιόπουλου, προσπαθεί να χειραγωγήσει παραθέτοντας μόνο τα στοιχεία που τον βολεύουν, προτείνοντας μαγικές λύσεις σε ένα σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα και παρουσιάζοντας εντελώς μονόπλευρα το πρόβλημα

Σκεφτείτε όσους το χρησιμοποίησαν ως πηγή και συντάχθηκαν με την “ιδέα του”. Διάβασαν το άρθρο στα γρήγορα, δεν τους φάνηκαν καν περίεργα τα νούμερα, δεν αναρωτήθηκαν τι είναι το χρεολύσιο δεν αναρωτήθηκαν καν, μα καλά πόσα πήραμε και δώσαμε 1τρις τόκους.